Dynia hodowana jest niemal na całym świecie - zarówno dla jej pestek, cennych w wartości odżywcze, jak i smacznego miąższu. W zależności od odmiany, owoce dyni mogą przybierać różne kształty, różnić się od siebie kolorem i gabarytami. Pod grubą skórą dyni ukryty jest cenny miąższ wraz z nasionami. Coraz więcej osób decyduje się na jej uprawę w swoich ogródkach. Jest to roślina łatwa w uprawie, a jej owoce mają wiece zdrowotnych właściwości. Dynia to bardzo wartościowy owoc, stosunkowo łatwy w uprawie. Posiada zarówno cenne wartości odżywcze, jak i walory ozdobne. W naszych kuchniach gości jesienią. Warto pamiętać, że w Europie pojawiła się w XV wieku, kiedy to została przywieziona przez Krzysztofa Kolumba.
Jak wygląda dynia jadalna?
Dynia to roślina jednoroczna, o płożących pędach osiągających długość nawet 12 metrów. Łodyga rośliny szorstka, owłosiona i zaopatrzona w wąsy czepne, dzięki czemu może piąć się na specjalnym stelażu. Liście dyni są zazwyczaj duże, o sercowatym kształcie i owłosionych brzegach. Jej solidnie rozwinięte korzenie są płytkie, a dodatkowo roślina zaopatrzona jest w korzenie przybyszowe, czyli wyrastające z pędu, które wrastają w ziemię przy dłuższym z nią kontakcie.
Kwiaty dyni są duże, intensywnie żółte i pozbawione zapachu. Zdobią one pędy dyni od czerwca do września. Rozpoznanie kwiatów męskich i żeńskich jest bardzo łatwe - te pierwsze wyrastają pęczkami, podczas gdy kwiaty żeńskie rosną pojedynczo. Owoc rośliny to duża dynia, osiągająca nawet 40 centymetrów średnicy, przy czym jej kształt może być zróżnicowany - zależy to od odmiany. Owoc z zewnątrz pokryty jest grubą skórą, niektóre odmiany posiadają jednak skórkę cienką i jadalną. Miąższ owocu zwykle jest pomarańczowy i włóknisty, a w nim znajdują się białe nasiona. Owoc dyni może ważyć nawet 15 kilogramów.
Walory zdrowotne dyni
Warto zapamiętać, że im bardziej pomarańczowy jest miąższ dyni, tym bogatsza jest ona w składniki odżywcze, takie jak witaminy: C, A, PP oraz z grupy B, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas czy beta-karoten, który barwi miąższ. Dynia wskazana jest dla osób borykających się z problemami układu krwionośnego, gdyż zapobiega odkładaniu się w tkankach złego cholesterolu. Spożycie dyni pomaga przy niewydolności nerek i wątroby, jest też świetna na zaparcia. Działa moczopędnie i odkwaszająco na organizm.Co więcej, jest to owoc niskokaloryczny i beztłuszczowy, a więc idealny produkt dla tych, którzy chcą zgubić kilka kilogramów czy przyspieszyć przemianę materii. Warto przypomnieć, że beta-karoten, czyli prowitamina A, zapobiega pogarszaniu się wzroku i przeciwdziała nowotworom.
Jak uprawiać dynię?
Uprawa dyni wymaga odpowiedniej gleby - ziemia powinna być żyzna, przepuszczalna i przewiewna, bogata w azot. Nasiona można wysiać wcześniej do pojemników, a następnie przesadzić na stałe miejsce, lub od razu do gleby - wysiewamy po dwa w jednym miejscu, w rozstawie co 100 cm. Pamiętać należy, że dynia jest rośliną ciepłolubną - do gruntu wysiewać ją należy w drugiej połowie maja - temperatura w nocy musi być nie niższa od 8°C. W takich warunkach siewki dyni zobaczymy już przez upływem tygodnia od zasiania. Temperatura idealna dla wzrostu rośliny to około 25°C. Dynia lubi stanowisko ciepłe i słoneczne.
Pielęgnacja dyni
Dynia wymaga przede wszystkim utrzymania umiarkowanej wilgotności podłoża, odchwaszczania, spulchniania gleby oraz nawożenia - po raz pierwszy zaraz po zawiązaniu się owoców, po raz drugi - po ich zbiorze. Można też usuwać niepotrzebne zawiązki owoców, tak, aby na jednej roślinie pozostało 3-4 owoców. Zawiązki należy usuwać, gdy dynie osiągną wielkość piłeczek tenisowych. Równocześnie należy skrócić pędy rośliny, tak aby pozostały 3-4 liście nad ostatnim owocem.
.