90% rosnących na terenie kraju drzew owocowych zapylanych jest przez pszczoły. Niestety te cenne owady w zastraszającym tempie ostatnio wymierają. Wynika to z ich słabego systemu odpornościowego, który atakowany jest przez różnego rodzaju choroby. Do tego doliczyć należy zanieczyszczenie środowiska, sztuczne nawozy czy pestycydy. Tymczasem los człowieka nierozerwalnie związany jest z pszczołami. Warto o tym pamiętać, zakładając ogród.
Drzewa i owoce
Najłatwiejszymi w utrzymaniu roślinami miododajnymi są krzewy i drzewa, które nie wymagają pielenia, a przy tym są w większości odporne na mrozy. Są to wszelkiego rodzaju drzewka owocowe. Najmniej wymagające są lipa, leszczyna, wierzba i maliny. Lipa i maliny to rośliny miododajne, a wierzba i leszczyna dające duże ilości pyłu. Pszczoły żywią się bowiem nie tylko miodem.
Miód dostarcza wiele energii, ale to pyłek zapewnia mikro i makroelementy. Ponadto wykorzystywany jest coraz chętniej w kosmetyce, tak samo zresztą jak pierzga. Roślinami, które dostarczają dużo pyłu są właśnie wierzba i leszczyna. Dodatkowo pylą one dość wcześnie, co dostarcza roślinom pokarmu już wczesną wiosną.
Lipa i maliny z kolei dają również miód. Miód lipowy jest słodki, dobrze sprawdza się przy przeziębieniach. Podobnie jest z miodem malinowym, który ma jednak smak kwaskowaty. Lipa i maliny są roślinami, które nie wymagają zbyt dużej pielęgnacji.
Kwiaty
Do roślin, które dają miód i są łatwe w uprawie zalicza się też kwiaty - astry, facelię, wrzosy, lawendę, macierzankę czy kocimiętkę. Facelia to roślina, którą można siać nawet przez cały rok. Kwitnie do 5 tygodni.
Większość z tych roślin daje przyjemny zapach. Do rodziny macierzanek zalicza się m.in. tymianek i kocimiętkę, wrzosy, lawendę czy astry. Astry wymagają dość dobrej gleby i pewnej pielęgnacji, ale kwitną do później jesieni. Podobne wymagania glebowe mają wrzos i lawenda. Lubią glebę lekką, dość kwaśną i próchniczą. Lawenda jednak lepiej rośnie na słońcu i nie lubi dużej wilgotności, wrzos z kolei akceptuje półcień i podłoże wilgotne.
Rośliny przemysłowe i zioła
Nowym pomysłem w wielu gospodarstwach ekologicznych jest hodowla jako kwiatów ozdobnych roślin dość mało znanych w Polsce takich jak rzepak, gryka czy lebioda pospolita, lubczyk i tymianek. Gryka i rzepak dają dość dużo miodu i pyłki. Ideą rolnictwa ekologicznego jest bowiem samowystarczalność, dlatego nawet niewielka ilość gryki i rzepaku pozwala na zaopatrzenie się w miód na cały rok. Oczywiście nie trzeba więc siać od razu całego hektara. Przydomowa kępka z ziołami również jest dobrym rozwiązaniem.
Poza tym warto pamiętać o ważnych roślinach miododajnych, które dzisiaj często uważa się za chwasty i z zapałem się je usuwa. To przede wszystkim mniszek lekarski i koniczyna. Oczywiście nie mogą one rosnąć na eleganckim trawniku czy boisku piłkarskim, ale warto pamiętać również o pszczołach i ich znaczeniu dla ludzkości. Jeśli ta myśl jest nam bliska warto zachować na swojej działce również i te pospolite rośliny.
.