Warzywa korzeniowe takie jak seler, por czy pietruszka, do odpowiedniego wzrostu potrzebują nasłonecznionego stanowiska i temperatury przekraczającej 12 stopni Celsjusza. Warzywa takie jak marchew i burak potrzebują nieco więcej ciepła i rosną, gdy temperatura przekracza 15 stopni. Warzywa korzeniowe są roślinami dwuletnimi, ale zazwyczaj uprawia się je jako jednoroczne. Jeśli jednak zdecydujemy się pozostawić je w ziemi, to na następny rok zakiełkują i będą mogły być wykorzystane jako nasiona.
Seler - jak go uprawiać?
Seler to warzywo korzeniowe, które najlepiej radzi sobie na żyznych i ciężkich glebach o wysokiej zawartości próchnicy. Najbardziej korzystnym miejscem do uprawy tej rośliny będą nasłonecznione stanowiska. Seler sadzi się z gotowej rozsady. Należy go wsadzać do gruntu, kiedy temperatura powietrza utrzymuje się powyżej 12 stopni Celsjusza. Najczęściej ma to miejsce w okolicach połowy maja. Najlepszy rozstaw rozsady to 40 na 40cm w przypadku uprawy z przedplonem i 30 na 20cm bez przedplonu.
Uprawa i pielęgnacja pora
Por najlepiej radzi sobie na gliniasto-piaszczystych, próchniczych i żyznych glebach. pH powinno plasować się pomiędzy 5,8 a 6,5. Stanowisko musi być dobrze nasłonecznione i nawodnione. Ważne, żeby nie uprawiać pora w tym samym miejscu pod rząd. Nie należy sadzić go także po innych warzywach cebulowych. Kiedy siewki pora wzejdą, należy je poprzerywać tak by sadzonki były od siebie oddalone o 5cm, a po upływie 2 tyg należy je przerwać na szerokość 15cm. W trakcie wzrostu rośliny należy spulchniać glebę i podlewać pora. Należy także regularnie pozbywać się chwastów.
Uprawa marchewki
Marchew najlepiej rośnie na gliniasto-piaszczystych, próchniczych i żyznych glebach. pH powinno plasować się pomiędzy 6 a 6,8. Ważne, żeby była bogata w potas. Żeby to osiągnąć ziemia powinna być na jesień zaorana zielonymi nawozami lub kompostem. Marchew można sadzić dopiero po roku od zastosowania obornika. Najbardziej korzystne warunki dla niej to 15-21 stopni Celsjusza. Kiedy jest za zimno, to korzenie są cienkie i długie, a przy wysokich temperaturach - krótkie i długie. Dorastanie w nasłonecznionym środowisku zapewni jej dużą ilość składników odżywczych.
Jak uprawiać pietruszkę?
Pietruszka preferuje próchniczą, lekką ziemię. Miejsce posiania powinno być ciepłe i słoneczne, a temperatura niska. Warzywo jest bardzo odporne. Sadzi się je na drugi dzień po wysypaniu obornika w 20-30 centymetrowych odstępach. Najlepiej siać je w okolicach końca maja, do połowy kwietnia. Konieczne jest spulchnianie i odchwaszczanie gleby na bieżąco. Pietruszkę naciową sieje się w lipcu i przerywa po wzejściu. Przed nadejściem zimy należy ściąć natkę i okryć grządkę słomą. natkę zrywa się od wiosny do jesieni, a pietruszkę zbiera się pod koniec października.
Uprawa buraka ćwikłowego
Burak ćwikłowy to warzywo korzeniowe o nieco większych wymaganiach. Minimalna temperatura przy której kiełkują nasiona to 8 stopni Celsjusza. Optymalna temperatura wzrostu buraka to natomiast 15-18 stopni. Stanowisko musi być nasłonecznione, a ziemia piaszczysto-gliniasta, przepuszczalna i bogata w próchnicę. pH powinno wynosić od 6 do 7,5. Burak ćwikłowy rozwija się około 3-4 miesiące. Najlepiej zrywać go w okolicach września i października.
.