Polska to największy producent kapusty w całej Unii Europejskiej. Co ciekawe, także w światowej produkcji tego warzywa mamy się czym pochwalić, jesteśmy bowiem państwem zajmującym piąte miejsce, zaraz po Chinach, Rosji, Ukrainie i Stanach Zjednoczonych. Co więcej, gdy w grę wchodzą dane dotyczące światowego eksportu warzyw kapustnych nasza pozycja jest jeszcze lepsza, zajmujemy bowiem miejsce czwarte. Nie oznacza to jednak, że tak wysoki ranking jest nam dany raz na zawsze. Cieszymy się bardzo dobrą opinią, nasi konkurenci jednak wcale nie próżnują, nie możemy więc pozwolić sobie na jakiekolwiek obniżenie jakości eksportowanych warzyw.
Żywienie kapustnych – nowe wyzwanie
Mówiąc o warzywach kapustnych należy mieć świadomość tego, że jedną z ich charakterystycznych cech są duże wymagania pokarmowe. Jest to całkiem zrozumiałe, jeśli weźmiemy pod uwagę to, że rośliny te budują dużą masę wegetatywną. Ich znakiem rozpoznawczym jest choćby to, że reagują wyjątkowo korzystnie na nawożenie organiczne, tak z wykorzystaniem obornika i kompostu, jak i nawozów zielonych. Należy jednak pamiętać o tym, że nawożenie doglebowe może, mimo wszystko, okazać się niewystarczające, często można więc spotkać się z zaleceniem dokarmiania dolistnego. Te powinno dotyczyć nie tylko wapnia, ale i mikroskładników, co jest niezbędne zwłaszcza, jeśli mamy do czynienia z niesprzyjającymi warunkami uprawnymi.
Coraz częściej zwraca się też uwagę na to, że w uprawie kapustnych dużą rolę powinna odgrywać siarka i to nawet pomimo tego, że trudno nie odnieść wrażenia, że obecnie jest ona często pierwiastkiem nieco lekceważonym. Siarka ma działanie plonotwórcze już choćby dlatego, że przyczynia się do wzrostu efektywności, z jaką z gleby pobierany jest azot, wapń, magnez oraz potas. Zwiększa przy tym również odporność warzyw na choroby.
Trudno pochwalić również lekceważący stosunek do roli fosforu, nie da się bowiem zaprzeczyć, że ma on szczególnie duży wpływ na kształtowanie się systemu korzeniowego. Niestety, nie zawsze można liczyć na dobrą dostępność tego pierwiastka, ta bowiem może być ograniczona choćby przez niewłaściwy odczyn gleby. W związku z tym zaleca się traktowanie nawożenia fosforem jako czynności standardowej w uprawie wiosennej, wtedy bowiem jego pobieranie z gleby jest dodatkowo ograniczone przez niskie temperatury. Innymi ważnymi pierwiastkami są molibden oraz bor. Te należy stosować profilaktycznie, tak w fazie rozsady, jak i już po posadzeniu roślin.
Kiedy sięgać po nawozy mineralne?
Gdy mówimy o nawożeniu fosforowym i potasowym, zaleca się dzielenie go na dwie dawki. Pierwsza serwowana jest pod pług, druga zaś pod bronę. Z kolei nawozy azotowe powinny być stosowane w dawkach dzielonych. Tu pierwsza następuje jeszcze przed sadzeniem, a kolejne dwie są podawane po przyjęciu się rozsady oraz w początkowym etapie zwierania się rzędów. Gdy mamy do czynienia z kapustą pekińską, tak fosfor, jak i potas powinny być stosowane na dwa lub trzy tygodnie przed sadzenie, tak pod kultywator, jak i pogłównie.
.