• Maszyny rolnicze
  • Sadownictwo
  • Ogrodnictwo
  • Hodowla zwierząt
  • Agroturystyka
  • Rolnictwo

Czarny bez – naturalny sposób na zdrowie

Strona główna / Sadownictwo

Czarny bez – naturalny sposób na zdrowie 12 czerwca 2018

Wiosna i lato to najlepszy okres, żeby zadbać o zdrowie swoje i  swojej rodziny i nabrać odporności przed jesienią i zimą. Jednym ze sposobów przygotowania się do sezonu przeziębieniowego jest… praca w kuchni. Przygotowanie zdrowych soków, dżemów czy marmolad z czarnego bzu wymaga poświęcenia czasu, ale będzie to na pewno dobra inwestycja. Jeśli więc chcesz zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny – ruszaj po czarny bez.

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i gardła. Jest korzystny dla prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, przyczynia się do utrzymania dobrego fizycznego samopoczucia. Czarny bez wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jeśli sama zbierasz owoce czarnego bzu, to musisz pamiętać o tym, że we wszystkich częściach świeżej rośliny oraz w niedojrzałych owocach znajdują się substancje, które są trujące dla ludzi. Usuwa je wysoka temperatura, czyli gotowanie i smażenie – koniecznie bez przykrycia. Dlatego nie daj się skusić na skubnięcie owocu z grona, chyba że masz pewność, że owoc jest dojrzały. Uważaj również w kuchni, w trakcie przygotowywania przetworów, żeby owoce nie wpadły w łapki twojego dziecka.

Maj i czerwiec to idealny okres na zbieranie kwiatów czarnego bzu, po owoce należy wybrać się w sierpniu i wrześniu. Z kwiatów możemy przygotować pyszny i zdrowy syrop. Wystarczy dobry widelec i odrobina cierpliwości. Kwiaty od łodyżek należy oddzielić właśnie widelcem, a następnie zalać je wrzątkiem i pozostawić na 12 godzin. Po odcedzeniu zalewamy wcześniej przygotowanym syropem z cukru, wody i cytryn. Odstawiamy na 48 godzin, następnie znowu odcedzamy i przelewamy do mniejszych pojemników.

Z owoców czarnego bzu również możemy przygotować sok, ale także dżem czy marmoladę. Wystarczy pamiętać o proporcjach (kilogram owoców na kilogram cukru) i zarezerwować sobie trochę czasu. Ugotowane owoce wymagają przetarcia przez sito, bo zawierają w sobie drobne pestki. Potem gotujemy je razem z cukrem, aż cukier się rozpuści i całość zgęstnieje. Pamiętajmy o częstym mieszaniu, żeby nasz dżem się nie przypalił. Następnie przekładamy go do wyparzonych słoików i gotowe! Zapas zdrowia wędruje na półkę, by wspierać układ immunologiczny naszej rodziny.

Jeśli jednak nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie, troszkę przeraża Cię przyniesienie do domu trującej rośliny, albo po prostu wolisz spędzić ten czas na zabawie z dzieckiem, to możesz też sięgnąć po suplement diety Cerutin® Junior Odpormisie, w postaci pysznych żelków, który ma w swoim składzie czarny bez, cynk, witaminę C i rutynę. Warto je podawać przez cały rok, bo dziecko w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym ma jeszcze nie do końca ukształtowany układ odpornościowy i takie wsparcie z pewnością mu się przyda.

.

Udostępnij:

Zobacz również

Każdy rolnik, który chce zwiększyć swoje zbiory i otrzymać lepsze jakościowo składniki na...
  Doniczka na balkonie albo grządka w ogródku może stać się Twoją własną...

Popularne artykuły

2018 rokiem przełomowym dla polskich hodowców?

9 lutego 2018

Sezonowa kontrola maszyn rolniczych

12 marca 2018

Rusza Akademia Rolnika Gobarto 500

14 marca 2018

Pług na miarę oczekiwań

22 marca 2018

Inni czytali również

Rusza Akademia Rolnika Gobarto 500

14 marca 2018

Najważniejsze zalecenia dotyczące żywienia...

20 lipca 2018

Sezonowa kontrola maszyn rolniczych

12 marca 2018

Tyrolska podróż w czasie

2 czerwca 2018

Zobacz również

  • Maszyny rolnicze
  • Sadownictwo
  • Ogrodnictwo
  • Hodowla zwierząt
  • Agroturystyka
  • Rolnictwo

© Copyright zbieracze.pl 2018. All Rights Reserved.